Tiesitkö ? Viikunan syöminen on myös ampiaisen syömistä!

Monet ihmiset kuluttavat viikunoita säännöllisesti, mutta harvat tietävät, että viikuna on itse asiassa käänteinen kukka. Viikuna ei todellakaan ole hedelmä itsessään. Kukat, joita viikunapuu ampiaiset (Blastophaga psenes) lannoittaa sijaitsevat taskussa, jota kutsutaan sykoniksi. Hedelmöityksen jälkeen kukat kehittyvät hedelmiksi, jotka voivat näyttää pieniltä siemeniltä, ​​kun syömme viikunaa. Tutustu viikunoiden salaisuuteen.

Mitä sinun tulee tietää kuvasta

Viikuna on siis kukka, joka kukkii päärynän muotoisen taskun sisällä. Viikunapuilla ei siis ole kukkia toisin kuin omenapuissa tai muissa hedelmäpuissa. Syömme siis tämän pienen taskun sisällä olevaa kukkaa. Viikunapuun kukka tuottaa yhden hedelmän, joka sisältää yhden siemenen, nimeltään achene. Viikuna koostuu useista achenesista ja kun syömme viikunaa, syömme itse asiassa useita hedelmiä. Kukat kuoriutuvat kuitenkin sisätiloissa, mikä vaatii erityistä pölytysprosessia. Tässä viikunapuun ampiainen tulee suorittamaan tämän tehtävän.

viikunapuu viikunat
Luotto: Simon / Pixabay

Viikunapuun ampiainen

Viikunoita on kahta tyyppiä: uros ja naaras. Viikunaampiainen munii urosviikunaan. Mutta älä huoli: syömme naarasviikunapuiden viikunoita, emme siis munia. Viikunan erityinen muoto helpottaa ampiaisen vastaanottoa, mutta tunkeutuessaan hedelmiin ampiainen rikkoo siivet ja antennit. Siksi se ei voi enää tulla ulos. Vain ampiaisen poikaset pääsevät pakoon. Urospuolisilla vastasyntyneillä ei ole siipiä, koska heidän ainoa tarkoitus on paritella naaraiden (heidän sisarustensa) kanssa ja sitten tehdä tunneli, jotta he voivat poistua viikunasta siitepölyn mukana. He kuolevat hedelmässä.

Kuitenkin, kun ampiainen vahingossa joutuu naarasviikunan sisään, se jää jumissa ja kuolee hedelmään. Se on välttämätön siitepölyn saattamiseksi kukille joka antaa syömämme hedelmän. Tietenkin, kun syömme viikunaa, emme syö muita kuolleita ampiaisia. Todellakin, viikuna liuottaa sen entsyymien avulla ja muuttaa sen proteiiniksi. Mutta on totta, että kun syömme viikunaa, syömme myös viikunapuun ampiaisen. Itse asiassa jotkut vegaanit kieltäytyvät syömästä viikunoita tästä syystä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Persikka ja nektariini: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää näistä hedelmäpuista

3 vinkkiä estääksesi lintuja syömästä kirsikoitasi!

Sitruunakaviaari: istutus, kasvatus, hoito ja sadonkorjuu

Kuinka istuttaa ja ylläpitää weigelaa?

12 kukkaa luomaan mökkitunnelmaa