Kapris – istutus, kasvatus ja neuvoja sen hoitoon

Ruoanlaitossa käytettävät kaprikset tulevat kaprispuusta, pienestä tuuheasta ja piikkästä pensaasta. Todellisuudessa kukannuput eivät kuoriudu. Mutta jos annat kukkien kukkia loppuun asti, kaprispuusta tulee kaunis koristekasvi, jossa on ihanat tuoksuvat valkoiset kukat. Opi istuttamaan, viljelemään ja ylläpitämään sitä.

Mihin ja milloin kapris istutetaan?

Kapris on puolikestävä kasvi. Se kestää kylmää -7 ° C: een asti, mutta se menettää lehtiä 0 ° C: ssa. Olipa kyseessä kylvö maahan tai istutus, toimit keväällä.

Siemenet kylvetään hiekkaseokseen, joko lämpimänä helmikuussa tai ulkona viimeisten pakkasten jälkeen. Syksylläkin on mahdollista kylvää lämpimänä, mutta itävyys on pidempi (3-4 kuukautta). Itse asiassa suosittelemme valitsemaan pistokkaat sen sijaan, se on helpompaa.

Kapris vaatii köyhää, kivistä, kuivaa, kevyttä ja hyvin valuvaa maaperää. Se tulisi sijoittaa täysin aurinkoon, mutta suojassa tuulilta, mieluiten etelään päin olevaa seinää vasten.

kapris
Tekijät: Henri Pidoux / Wikipedia

Kuinka istuttaa kaprispuu?

Kapris istutetaan maahan vain Etelä-Ranskassa Välimeren alueella. Muualla kasva mieluummin korkeassa ruukussa, jonka otat pois kylmältä talvella, tai kasvihuoneessa.

Kaprispuun juuristo on melko hauras. Ennen istutusta sinun on siksi työstettävä maaperä hyvin. Kaivaa noin 50 cm syvä reikä, aseta kasvisi varoen vahingoittamasta juuripalloa ja täytä se muulla maaperällä. Kastele runsaasti.

Kuinka hoitaa kaprista?

Kapriskasvi ruukussa istuttaa sen vain, jos se tulee välttämättömäksi (esim. ruukusta tulevat juuret). Itse asiassa, kuten edellä mainittiin, sen juurijärjestelmä on erityisen herkkä. Ruukun tulee aina olla syvempi kuin se on leveä, sinun on oltava erittäin varovainen, ettet riko juuripalloa.

Kastelu on erityisen tärkeää ensimmäisenä vuonna, jolloin kaprispuu ei todellakaan vaadi huoltoa vedenpinnalla. Se pelkää kosteutta, varsinkin syksyllä ja talvella.

Kapris on erityisen hauras ensimmäisenä vuotenaan. Kun se on kypsä, se on erittäin vankka kasvi, joka voi elää jopa 80 vuotta lajikkeesta riippuen. Sen kasvu on kuitenkin erittäin hidasta. Kestää useita vuosia, ennen kuin se saavuttaa aikuisen kokonsa. Voit puristaa nuoret varret maaliskuun alussa, jotta ne haarautuvat.

Kapriksien sadonkorjuu

Kaprisen keräämiseksi sinun tarvitsee vain korjata kukkanuput ennen niiden avaamista. Kuivaa ne auringossa ja säilytä etikassa. Voit myös marinoida ne suolassa, jossa laktofermentaatio tapahtuu.

Lähde

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Sitruunakaviaari: istutus, kasvatus, hoito ja sadonkorjuu

Physalis: kuinka istuttaa, kasvattaa ja hoitaa häkkirakkaus

Wisteria: tämän tuoksuvan kiipeilykasvin istutus, hoito ja karsiminen

vinkkejä kasvin kasvattamiseen maun mukaan

istuttaa ja hoitaa tätä kaunista violettia puuta