7 syötävää ”rikkaruohoa”!

Jotkut kasvit vievät paljon tilaa puutarhassa. Puutarhan tunkeutumisen lisäksi niin sanotuilla rikkaruohoilla on taipumus kuluttaa kaikki muiden kasvien ravinteet, joiden viljelyyn on tehty kovasti töitä. Hyviä uutisia kuitenkin: jotkut näistä rikkaruohoista ovat syötäviä ja jopa varsin maukkaita. Tässä on 7 ”rikkaruohoa” lautaselle.

1) La bardane

Takiaisella on pistäviä hedelmiä, jotka roikkuvat kaikkialla! Kun se asettuu puutarhaan, siitä on erittäin vaikea päästä eroon. Sen juuret tarttuvat voimakkaasti puutarhaan. Se on kuitenkin erittäin hyvä kuluttaa. Takiaisen juuren maku on todellakin samanlainen kuin salaatin. Kerää juuret syksyllä tai keväällä ja syö ne raakana tai kypsennettynä! Nuoret varret on myös mahdollista syödä, mutta muista kuoria ne.

bardane japanilainen gobo
Luotto: masa44 / iStock

2) nokkonen

Kuka ei ole kuullut nokkoskeitosta? Se on yksi kuuluisimmista syötävistä yrteistä. Sitä kerätään ympäri vuoden ja sitä syödään salaateissa tai keitetään. Voit valmistaa keittoja, levitteitä, pestoa jne. Valikoima on laaja.

nokkoskeitto
Luotto: IngridHS / iStock

3) Amarantti

Nämä ovat lehtiä, joita kulutetaan amarantissa. Pinaatin kanssa sekoitettuna tästä tulee maukas ruokalaji. On jopa mahdollista muuttaa ne jauhoiksi!

amarante amaranthus
Luotto: rustamank / iStock

4) emakan ohdake

Emakko -ohdake tunnetaan valkoisesta lateksista, joka valuu varret ja lehdet leikattaessa. On mahdollista kerätä sen lehdet maaliskuun ja lokakuun välisenä aikana syödä niitä salaatissa, pannulla tai keitossa.

Sonchus oleraceus laiteron
Luotto: emer1940 / iStock

5) Armoise

Mugwort on absintin serkku. Se on aromaattinen kasvi, jonka yksi kuluttaa varren pään. Makeat ja mehukkaat, ne sopivat salaatteihin tai voidaan paistaa munkkeina. Kukat ovat myös syötäviä.

Artemisia vulgaris armoise
Luotto: KatharinaRau / iStock

6) L’oxalis corniculé

Hornwort oxalis on invasiivinen kasvi, joka leviää vaikuttavaan tahtiin. Voimme kuitenkin hyödyntää sen syötäviä lehtiä. Hieman hapan maku, ne kerätään maaliskuun ja syyskuun välisenä aikana.

Oxalis corniculata corniculée
Lähde: Noppharat05081977 / iStock

7) tähti

Tämä maanpäällinen kasvi maistuu hasselpähkinältä. Syömme sekä lehtiä että varsia. Löydät kananmunan kosteista ja varjoisista paikoista, kuten aluskasvillisuudesta.

Stellaria media tähti
Luotto: Stefan Rotter / iStock

10 asiaa puutarhassa syyskuussa

näiden syksyn hedelmien sadonkorjuu ja säilyttäminen