11 kasvia, jotka viihtyvät puutarhan varjoisissa kulmissa

Omistat puutarhan, jota vaalit ja johon istutat kauneimpia pensaitasi ja kukkasi. Pienet varjoisat paikat ovat kuitenkin laiminlyötyjä, koska pelkäävät, etteivätkö istutukset kukkivat. Ajattele uudelleen, pimeät paikat puutarhassa voivat myös olla täynnä kukkia ja jotkut kasvit rakastavat tällaista ympäristöä! Tässä on 11 kasvia, jotka viihtyvät alhaisissa olosuhteissa.

1) Trikyrtis

Nämä kukat, joita kutsutaan myös rupikonna liljoiksi, ovat erittäin kauniita ja hienoja. Virheellisesti orkideoita muistuttavilla tricyrtisillä on tähden muotoisia kukkia ja niiden terälehdet ovat pehmeitä värejä. Aluskasvina rupikonna lilja viihtyy runsaassa, kosteassa ja viileässä maaperässä. Varjostus tai osittainen varjoaltistus sopii hänelle erinomaisesti hänen tarpeisiinsa.

Tricyrtis
Tekijät: André Karwath / Wikipedia

2) Le corydalis

Tämä herkkä kukka ei vaadi erityistä huomiota, paitsi asentaa se osittain varjoon. Hän todellakin pelkää kovasti lämpöä eikä kestäisi liian kuumaa aurinkoa, joka voisi olla kohtalokasta. Sinun on sijoitettava se paikkaan, joka on suojassa liian voimakkailta tuulelta. Corydalis ihailee kosteutta, sen ei pitäisi olla, että tuuli kuivaa sitä ja ettei se saa sadetta. Sitä on myös kasteltava säännöllisesti, etenkin kuivina aikoina ja kuumalla säällä. Muista myös muistaa tai merkitä niiden sijainti, sillä kesällä lehdet katoavat. Älä huoli, kasvi kukkii uudelleen kauden jälkeen.

Corydalis
Luottotiedot: SanduStefan / Pixabay

3) Meksikon appelsiini

Meksikon appelsiinipuu on pensas, jolla on lumoava tuoksu. Hän luonnollisesti arvostaa auringon lämpöä ja erityisen voimakasta altistumista valolle, mutta pitää myös varjosta, kuten pohjoisen seinän juuresta. Puu kuitenkin pelkää pakkasia, joten se on suojattava talvella tai, jos se on ruukussa, tuotava sisään ensimmäisten pakkasten aikana. Maaperäsi tulee olla hyvin valutettu miellyttääksesi sitä, ja lannoitteen lisääminen tekee siitä vain onnellisemman.

Meksikon appelsiini
Luottotiedot: ARLOUK / Pixabay

4) Marian sydän

Tämä pieni kasvi käy yhtä hyvin ruukuissa kuin maassa. Älä kuitenkaan siirrä sitä toiseen paikkaan, koska se voi estää sen kasvun. Jos noudatat tätä ehtoa, se kukkii joka vuosi. Lisäksi Coeur-de-Marie ei kestä suoraa aurinkoa, vaan se on sijoitettava puutarhasi varjoisaan nurkkaan. Maaperän tulee olla hyvin valutettu ja vettä tulee kastella säännöllisesti kesällä samalla, kun on varmistettava, ettei kosteus ole liian korkea talvella, koska se voi aiheuttaa merkittäviä vahinkoja. Muista myös suojata se pakkasen varalta.

Marian sydän
Luotto: Jemzo / Pixabay

5) Rhododendron

Tämä upea puolivarjoa ja varjoa sekä viileää maaperää arvostava pensas tuo varmasti väriä puutarhan varjostettuun nurkkaan. Varmista kuitenkin, että maaperäsi ei ole liian märkä ja hapan, jotta rododendronisi kukkii runsaasti. Suosittelemme kastelua noin kahdesti viikossa kesällä, jotta varmistetaan riittävä kosteus kehittyä.

Rhododendron
Luotto: Jebulon / Wikipedia

6) Coleus

Coleus arvostaa voimakkaasti sävyä tai puolisävyä ja tarjoaa eloisan lehvistönsä ansiosta massiivisi todellista väriä. Sen avulla on mahdollista antaa värisävyjä hieman liian vihreälle varjostetulle alueelle. Kasvi kasvaa missä tahansa maaperässä, jos se ei ole liian savimaista. Kasvi ei kuitenkaan kestä alle 4 °:n lämpötiloja, sinun on tuotava se talvella, jos se on ruukussa, muuten siitä tulee vain yksivuotinen kasvi.

Coleus
Tekijät: F. Muhammad / Pixabay

7) Hosta

Hosta on erityisen helppohoitoinen kasvi. Vaikka hän arvostaa varjoa, hän pärjää parhaiten osittain varjossa. Se kestää myös aurinkoa, jos sen maaperä on viileää ja kosteaa. Lisäksi sen kaunis tiheä lehdet tuovat volyymia varjoisaan nurkkaan, mitä kasvi arvostaa erityisen paljon. Varo kuitenkin etanoita, jotka arvostavat sen vihreitä lehtiä! On myös muistettava, että kasvilla on taipumus levitä ja viedä paljon tilaa. Hosta voi jopa tarjota sinulle pieniä, ilmakukkia ja herkkiä kukkia.

Yskä
Luotto: Terren Peterson / Wikipedia

8) Pervenche

Tätä pientä kasvia suositellaan kukkimaan ja lisäämään pieniä värisävyjä sänkyyn tai reunaan varjossa. Sinun on kuitenkin leikattava sitä säännöllisesti, koska periwinkle on erittäin invasiivinen kasvi. Hänen maaperänsä tulee olla kevyttä, viileää ja hyvin valutettua, jotta hän tuntee olonsa sopimattomaksi ja kukoistaa kunnolla. Jos karsit sitä säännöllisesti, peruna voi olla hyvä ratkaisu kukkimaan sen pienen varjokulman hellävaraisesti.

Pervenche
Luotto: Pat_Scrap / Pixabay

9) Kamelia

Kameliat istutetaan puolivarjoiseen maahan, joka on suojattu voimakkailta tuulelta ja liialliselta auringonvalolta. Se arvostaa voimakkaasti happamia maaperäjä, jotka ovat ihanteellisia sen kehitykselle. Sitä tulisi kastella säännöllisesti kesällä ja suojata talvella, vaikka jotkut lajit sietävät -20 ° C: n lämpötiloja.

Camelia ruusu
Luotto: Marisa04 / Pixabay

10) talvijasmiini

Tämä pieni pensas kullankeltaisilla kukilla on hajuton toisin kuin serkkunsa valkoinen jasmiini. Se kukkii runsaammin valoisassa paikassa, mutta viihtyy hyvin myös osittain varjossa ja jopa pohjoisen seinän juurella. Se ei kuitenkaan kestä liian voimakasta kesäaurinkoa, joka voisi polttaa sen lehtiä, eikä liian voimakkaita tuulia. Sijoita se jonnekin, joka on turvassa kahdelta viholliselta. Sopii kaikenlaiselle maaperälle, kestää myös pakkasta. Se voi sopia julkisivun, aidan pukemiseen tai jättää kasvamaan puutarhassasi.

Talvi jasmiini
Luottotiedot: dada Dada / Pixabay

11) Japanilainen vaahtera

Japanilainen vaahtera tarvitsee muutamia ehtoja nauttiakseen puutarhastasi ja tarjotakseen sinulle upeita lehtiä. Se tarvitsee rikasta, viileää ja hyvin valutettua maaperää, mutta myös hapanta. Vaahtera arvostaa ihanteellisesti auringolle altistumista, osittain varjoa. Se voi myös sopeutua varjolle altistumiseen, vaikka sen kasvu on hitaampaa ja värit hieman himmeämpiä. Ole kuitenkin varovainen, jotkin japanilaisen vaahteran lajikkeet pelkäävät täyttä aurinkoa kesällä ja voivat saada lehtien palamaan. Siksi suosittelemme sijoittamaan sen paikkaan, joka on osittain varjossa, kaikkien arvostamassa paikassa ja suojassa kovalta tuulelta. Tämä pensas ei arvosta pakkasia tai kylmiä tuulia, joten sinun on suojattava sitä talvella ja kevätpakkasten aikana. Sinun tulee myös multaa vaahterosi maaperä alle -10 °C.

Japanilainen vaahtera
Luotto: Alexas_Fotos / Pixabay

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Kasvispuutarha varjossa: sopivimmat vihannekset!

Varjokasvit: 15 kasvia, jotka eivät tarvitse aurinkoa kasvaakseen

Näyttely: mitä pitäisi istuttaa pohjoiseen puutarhaan?

10 kääpiölajiketta parvekkeellesi

kuinka viljellä bergamottipuuta?